Er det lurest å bygge nytt, eller fikse gammelt? Svaret kan overraske deg
Du vet hvilket område du ønsker å bo i. Huset ser du også for deg. Men finnes det allerede – eller må du bygge nytt? Og lønner det seg egentlig å fikse på noe gammelt?
Kanskje ligger det en del hus å velge i der du ønsker å slå rot. Kanskje er de eldre og trenger litt pleie og omsorg. Hva vil det i såfall koste å få det som du ønsker, og lønner det seg i såfall å istedet bygge nytt?
Flere vurderinger
Vi lever i en tid der en må ta flere hensyn med i vurderingen når en skal skaffe seg et nytt hjem. Alt har blitt dyrere – så det lønner seg å ta valg som ikke svir seg i fremtiden.
– Mange sitter nok og venter. I håp om at prisene vil endre seg til det bedre og situasjonen bli mer oversiktlig. Men det er nok lurt å ta utgangspunkt i situasjonen som den er i dag og planlegge deretter. Lite tyder på store endringer med det første, kommenterer Ellef Kvalvågnes fra Berge Sag.
Den rutinerte husselgeren råder folk til å se på hva de har råd til i dag, sikre seg en buffer – og ikke minst ta høyde for det som kan komme.
Og da er det selvsagt viktig å være realistisk når det kommer til potensielle utgifter som følger med et eldre hus.
– Det kan bli veldig vellykka å restaurere eller pusse opp og endre fasade på et eldre hus. Kanskje liker en godt plassen, og/eller huset sitt, men ønsker bare å få det litt «nyere» og bedre tilpasset. Men en vet aldri helt hva som ligger bak veggene før en setter i gang, så det kan bli mer kostbart enn antatt. I tillegg er huset fortsatt gammelt, selv om en gjør forbedringer. Det er ikke bygget etter ny standard og utgifter vil uansett dukke opp, sier Kvalvågnes.
Tallenes tale
Berge Sag tilbyr både tomter, nye hus, restaurerer og pusser opp gammelt. Etter samtaler med kunder, blir de litt klokere på hva som er det riktige valget for vedkommende.
– I en del tilfeller ser vi at det heller vil lønne seg å bygge nytt, forteller Kvalvågnes.
Naturligvis tenker en nok automatisk at det vil bli langt dyrere å bygge et nytt hus enn å fikse et gammelt. Men ofte er det faktisk tvert imot.
Ifølge statistikk fra Prognosesenteret benytter en gjennomsnittshusholdning 23.000 kroner på vedlikehold hvert år – om de har en bruktbolig på 120 kvm. Er boligen større så øker vedlikeholdskostnadene deretter. Dette er om boligen blir holdt normalt ved like – ute og inne. I tillegg bruker en i snitt 120.000 kroner på å gjøre en bolig på 120 kvm personlig. Legger en sammen kostnadene over en femårsperiode så ender man opp med 235.000 kroner. Hadde man kjøpt et nytt hus – som ikke trenger vedlikehold de første årene og er tilpasset, så hadde summen vært null.
Med andre ord så kunne man betjent et lån på over en million ekstra om man hadde sluppet utgiftene ved et gammelt hus. Og igjen, så øker hele det økonomiske bildet med størrelsen på huset.
– Det er ikke slik at om en bygger dobbelt så stort nytt så blir det dobbelt så dyrt. Men skal en vedlikeholde noe gammelt, så blir bildet et annet, sier Kvalvågnes.
Ulike behov
Et annet høyst gjeldende element i dagens situasjon, er strømmen. Jo nyere, jo mer energisparende – og dermed også lavere strømregninger.
– Det er selvsagt svært viktig å ta dette med i betraktningen, sier Kvalvågnes.
Han forteller at det også finnes mange gode tiltak for å ruste et eldre hus for strømsluk. Men selvsagt – på dette området vil et nytt hus være mest kostnadsbesparende.
«Gjøre-mest-mulig-selv-mentaliteten» må også med i bildet. Mange liker å ha noe å gjøre hjemme, de er handy, liker prosjekt og synes det er givende å vite at «dette har jeg gjort selv». Andre har det litt for travelt, har ikke interesse for det – og oppussingen blir et ork.
– Det er lett å glemme hvor mange timer det faktisk tar. En bør være realistisk når det kommer til egen kapasitet, kommenterer Kvalvågnes.
Og igjen – bygger en nytt hus, så kan en selv velge om det er noe en ønsker å bidra med underveis i prosessen. Kanskje det er mest behagelig å legge beina høyt, vite at alt blir på stell – og ikke minst ha en garanti for at alt blir kvalitetsmessig bra utført, godkjent og ingen uforutsette utgifter tømmer lommeboka de neste årene.
Møt boligteamet vårt
Er det noe du lurer på, eller ønsker å slå av en uforpliktende prat om dine planer? Ta kontakt med en av oss.