Hopp til innhold

Hva har man lov til å gjøre selv når man bygger nytt hus?

Mange har drømmehuset klart klistret i fantasien. Men har en råd til å realisere den store drømmen? Og hva kan en selv bidra med for å få ned prisen?

Vi blir stadig flere mennesker, noe som viser godt igjen i antallet boliger som bygges. De siste årene har nærmere 7.000 nye eneboliger blitt oppført i Norge per år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Trenden er den samme på Haugalandet – og Berge Sag bistår med både nøkkelferdige og skreddersydde boliger, tomter og fornying.

Svarer det seg?

Men så er det dette med kostnadsbildet. Særlig med dagens utgifter ønsker man å spare der man spare kan.

– Det er en del man gjerne kan gjøre selv. Enkelte ting krever ikke veldig mye kompetanse, men tar litt tid, som å legge gulv, male eller tapetsere, forteller Ellef Kvalvågnes fra Berge Sag.

I Norge kan man søke om personlig ansvarsrett som selvbygger, men må likevel sørge for at arbeidet vil bli utført i samsvar med bestemmelser i plan – og bygningsloven. En blir altså en slags prosjektleder for egen bolig. Men er det verdt det?

– Stort sett ikke. Vi har drevet med dette i veldig mange år, har alle prosesser, kontakter og rutiner inne. En ender ofte opp med å bruke langt mer tid – og dermed ressurser, om en gjør det selv, enn om en lot en utbygger ta ansvaret, sier Kvalvågnes.

Kan koste dyrt

Når en bygger hus i Norge, skal en forholde seg etter gjeldende tekniske forskrifter, om ikke så er ikke bygget lovlig oppført. Og rekken med krav er lang. Er en selvbygger, gjør en del selv og bare tildeler en byggmester deler av jobben, så kan det bli dyrere enn ønsket.

– Å rette opp i feil kan koste dyrt, og det tar som sagt tid om en må sette seg inn i alt og styre hele prosessen på egenhånd. Når det er Berge Sag som er utbygger er det vi som er ansvarlig for alt, så der har du en garanti, opplyser Kvalvågnes.

Han forteller videre at det ofte er kunder som ønsker å være mest mulig involvert i byggeprosessen.

– Det aller meste får vi kartlagt og klarert før vi begynner på byggingen. Meninger, syn og ønsker gjennomgås nøye – slik at kunden får det han eller hun ønsker – selvsagt innenfor det som er lovlig og mulig.

Ingen omvei

Når det kommer til det elektriske og rørarbeidet, er det svært lite en har lov å gjøre selv. Så her er det omtrent ingenting å hente på egeninnsats.

– Det er mange krav også når det kommer til energieffektivitet, miljø og utforming i nye hus. Igjen, så går «vinningen litt opp i spinningen» når man påtar seg mye selv, sier Kvalvågnes.

Han forteller at når Berge Sag gjennomgår tilbud med kunder, så blir enkelte – forståelig nok, fristet å kutte i en del av utgiftene og heller tenke «det fikser jeg selv på et vis».

– Men det skal fortsatt utføres og betales. Med våre kontakter og avtaler, lønner det seg stort sett alltid å overlate mest mulig til utbygger, sier Kvalvågnes.

Snu på hver stein

I disse tider når økonomien er stram for de fleste, råder husselger Kvalvågnes dem med en boligdrøm i magen, til å gå gjennom økonomien og mulighetene med banken. Kontakte en utbygger og få et realistisk overblikk og handle deretter.

– En bør få en ny takst på boligen en eier i dag, se om en kan frigjøre aktiva, få et anslag på hva den nye boligen vil koste i bygging og hva den blir verdt som ferdig oppført. Plutselig har en mer å rutte med enn man tror. Men husk å sette av midler til å leve for også, avslutter Ellef Kvalvågnes i Berge Sag blidt.

Møt boligteamet vårt

Er det noe du lurer på, eller ønsker å slå av en uforpliktende prat om dine planer? Ta kontakt med en av oss.

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring