Hopp til innhold

Slik bor Unni (54) og Odd Jonny (57) i Førre

Produsert av: Jan-Ove Torsvik

FØRRESFJORDEN / TYSVÆR: Etter 30 år i samme hus, ville Odd Jonny Førre (57) og Unni Vaage (54) forenkle hverdagen. Derfor bygde de dette knalltøffe funkishuset på ca. 200 m² med alt på ett plan bare et lite steinkast fra det gamle.

Se videoreportasje fra boligen under og alle bildene nederst i reportasjen.

– Vi er så fornøyd, starter Unni entusiastisk! Vi flyttet fra en bolig som vi var veldig glad i, men som ikke lenger var tilpasset vårt behov og som krevde mye av oss, til en ny, funksjonell bolig med moderne løsninger. Her har vi fått det akkurat slik vi ønsket!

VIDEO: Bli med inn til Unni og Odd Jonny på Førreneset.

Vi møter Unni og mannen Odd Jonny i midten av oktober. Høsten er kommet til Haugalandet. Og over huset i Førreneset 1, en liten kilometer fra rundkjøringen på Frakkagjerd, er det regnbyger i luften. 

Paret skal en tur til Bergen på ettermiddagen, så vi tenker å være raske slik at de får kommet seg avgårde, men ender likevel opp med å bli lengre enn planlagt.

Her får vi servert deilig brødlunsj, noe godt til kaffeen og praten går lett. Makan til hyggelige, imøtekommende og gjestfrie mennesker skal du leite lenge etter. Her er det godt å komme inn!

Men tilbake til historien…

Et hjem vi kan bli gamle i

– Huset vi bodde i tidligere lå rett oppi her, forklarer Unni og peker. Det var både stort og varmt, men planløsningen ukurant. Rommene var små og det ble fort trangt om plassen ved familiesammenkomster.

– Vi har to gutter på 24 og 21 år som jobber og studerer. Og med guttene på vei ut etterhvert kjente vi at behovet vårt endret seg, legger Odd Jonny til, eller bare “Jonny” som han bruker mest. 

Når det nye huset skulle planlegges var det viktig for Unni med et funksjonelt og moderne hus med gode romløsninger. Hun ville også gjerne ha en åpen og luftig stue-kjøkken-løsning tilrettelagt for familie og sosiale sammenkomster. 

Jonny på sin side var opptatt av å velge vedlikeholdsfrie materialer av høy kvalitet og å finne løsninger som krever minimalt slik at ikke somre og finværsdager går med til maling og vedlikeholdsarbeid.

Vi blir jo ikke yngre, så det å få et hjem tilpasset det livet vi skal ha fremover og som vi kan bli gamle i, med en enkel hverdagslogistikk og frihet til å bruke tiden som vi vil, er virkelig noe vi er glade for!

Odd Jonny Førre

– Vi blir jo ikke yngre, så det å få et hjem tilpasset det livet vi skal ha fremover og som vi kan bli gamle i, med en enkel hverdagslogistikk og frihet til å bruke tiden som vi vil, er virkelig noe vi er glade for, forteller han. 

Derfor valgte de steni-plater på store deler av ytterfasaden og aluminiumsinndekte vinduer i tillegg granitt på uteplass/atrium og asfalt på gårdsplassen.

Kjøkken og stue i ett

Ekteparet begynte å se i kataloger etter inspirasjon og tegnet noen skisser selv som de tok med til boligbygger Berge Sag på Raglamyr. Her fikk ekteparet hjelp fra arkitekt Camilla L. Thorsen i utformingen av huset.

Der det på 70, 80 og 90-tallet var vanlig med små og flere rom har vi de senere år ønsket boliger med større oppholdsrom tilrettelagt for felleskap til hverdag og fest.

– Ja, det er veldig populært å slå sammen oppholdsrommene, sier Camilla, slik at hjertet av boligen blir der hvor det sosiale skjer. Hos Unni og Jonny har de for eksempel fått en stor åpen stue-kjøkken-løsning på hele 59m². Her har de ekstra takhøyde på 3,3m, god akustikk og store vindusflater. Dette gjør det til et bruksrom det er godt å være i, med både god plass og mye naturlige lys. I tillegg rammer det store vinduet inn utsikten på en fantastisk måte, forteller den erfarne arkitekten.

Gjennom vinduene mot vest endrer farger og motiv seg med årstidene slik at den frie utsikten over Førresfjorden og nærområdet med rette kan kalles et levende maleri. Rammen rundt utsikten var det Camilla som foreslo, og der traff hun virkelig blink, forteller paret. 

 – Jeg har jo vokst opp med denne utsikten, og det føles alltid som hjemme når jeg ser den, legger Jonny til.

Akustikk i særklasse

I tillegg til utsikten er de hvitlasserte spilene i taket noe vi fort merker oss i dette luftige rommet. Ikke bare er det utrolig pent og gir rommet særpreg, men de har også en viktig oppgave i hjemmet.

For mens familien drev med husbygging fikk de tips av en venn at de måtte ta en runde på akustikken i huset, slik at det ikke ble hverken ekko eller unødig støy. 

– Spesielt i store, åpne rom kan det bli veldig slitsomt å være med mye “summing” ved sosiale sammenkomster, forklarer Camilla.

Dette tok Unni og Jonny til seg – og det på en interiørvennlig måte.

I taket fikk de montert perforerte lydplater som både demper klang i tillegg til å bedre selve akustikken, og over disse fikk de montert lekre spiler i hvitlassert kvistfri furu. 

– Vi er veldig glad vi fikk tips om dette. Når du har erfart forskjellen er det som natt og dag og det gjør en stor forskjell. Det er utrolig behagelig å være i dette rommet sier Jonny med Unni nikkende ved siden av i sofaen.  I tillegg ble det jo en veldig stilig del av interiøret!

Hva kan du gjøre for å få best mulig og behagelig romlyd?

– Det er lurt å tenke på romlyden når rommene blir så store og luftige, gjerne med ekstra høyde under taket. Tepper, gardiner og tekstiler er vanligvis med på å dempe denne romklangen – men dersom du har eller ønsker en minimalistisk stil med tanke på innredning og interiør finnes det moderne løsninger for effektiv lydabsorbering.

Perforerte Akustikkplater og spilehimling er alternativer vi i Berge Sag har god erfaring med. Det er noe dyrere enn bare vanlig himling i gips, men det er absolutt verdt det. Hos Unni og Jonny valgte de lekker spilehimling med 15x45mm hvitlasert kvistfri furu, som gjør at de har fått både et lekkert design og en behagelig romlyd.

Interiør og fargevalg

Å skape en følelse i et rom er ikke alltid lett, og ikke alle vet helt hvordan de skal gå frem. 

For Unni var det viktig å visualisere. Derfor tok hun en del valg underveis i prosessen etterhvert som byggingen skred frem slik at hun kunne stå i rommet og lettere fikk sett for seg hvordan ting ble seende ut når det sto ferdig.

– Jeg tror det er viktig å gjøre ting på sin egen måte, det er jo du som bygger hus og det er du som skal trives her, sier Unni. Tenk godt gjennom bruken, hva du ønsker å få ut av hvert rom og hva som er viktig for deg, slik at du tilrettelegger og tilpasser deretter.

Bruk av farger har utrolig mye å si for stemningen og følelsen i rommet. Før var jo det veldig moderne med hvite flater og alt skulle være hvitt. Hos oss har vi nå brukt mye duse og varme farger på veggene. I tillegg ble lyssetting viktig for oss og jeg var i kontakt med flere butikker og lysdesigner slik at det skulle bli best mulig, forteller hun.

Ser seg ikke tilbake

Paret, som etter 30 år byttet rede, angret ikke et sekund på at de valgte å bygge nytt hus. Det er kanskje mer vanlig at en selger eneboligen og flytter i leilighet for å få en enklere hverdag, men med gode løsninger kan en ny, tilrettelagt enebolig være et vel så godt alternativ. 

– Jeg var litt bekymra i starten om hvorvidt jeg ville savne det gamle huset og alle minnene der, men jeg har ikke sett meg tilbake, forteller Unni ivrig. Og så har som nevnt hverdagen blitt mye lettere når alt er tilpasset og tilrettelagt.

Har dere noen tips til andre som nå skal bygge for første gang? 

– Etter å ha bygget to boliger nå og én hytte er vår erfaring at det viktigste du gjør er å tenke langsiktig og å kartlegge hvilke behov boligen skal dekke, ikke bare nå, men også i fremtiden når livssituasjonen endrer seg, sier Unni før Jonny legger til:

I tillegg til en praktisk bolig på ett plan som forenkler hverdagslogistikken fokuserte vi på mindre vedlikehold gjennom materialer av høy kvalitet. Det betalte vi selvsagt en del ekstra for her og nå, men til gjengjeld så sparer vi både tid og penger på vedlikehold i fremtiden når for eksempel steni-platene på veggene har 40 års garanti. 

Det er godt å ha i bakhodet til våren igjen, gliser paret tydelig fornøyd tilslutt. 

FORNØYD: Leder for Boligavdelingen i Berge Sag, Rune Medhaug sammen med Unni Vaage og Odd Jonny Førre.

LYST PÅ MER BOLIGINSPIRASJON? Husk å lese resten av boligreportasjene våre.

Når kunden er fornøyd, er vi fornøyd!

Og dette er et perfekt eksempel på at man ikke behøver å flytte i leilighet når barna flytter fra redet.

Så med det sagt vil vi i Berge Sag bare få takke så mye for tilliten og ønske dere alt det beste! Og takk for at vi fikk komme på besøk å se hvor fint dere har det!

Har du et boligprosjekt på gang eller er nysgjerrig på hvordan det er å bygge med oss? Vi har erfarne arkitekter og fagfolk som hjelper deg fra strek til virkelighet! Kontakt Ellef på 98 22 93 54 eller [email protected] for en uforpliktende boligprat og pristilbud. 

Se alle bildene fra boligen under.

Utforsk våre hytter

Finn det perfekte andre hjem

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring