Har jeg råd til å bygge meg nytt hus? – Dette koster det
Selve huset har én kostnad, men hva med alt det andre som følger med? Har jeg råd til å bygge meg et helt nytt hus?
Går en inn på Berge Sag sine nettsider så finner en ulike hustyper, og en kan få et overblikk over hva et nytt hus koster. Samtidig er det en del ekstra momenter en må huske på, når en skal vurdere hva en har råd til.
Større bilde
– Vi får jevnlig henvendelser fra folk som ønsker seg et nytt hus, men dessverre ikke har kapitalen til det. En ser gjerne hva selve husmodellen koster, men mangler oversikt over alle ekstrakostnadene, forteller Ellef Kvalvågnes fra Berge Sag.
Den totale kostnaden for å gjøre et nytt hus innflyttingsklart er altså en god del høyere enn listeprisen på selve boligen (husmodellen). En skal ha en passende tomt, det skal graves på tomta, grunnmur skal støpes – og en har gjerne ønsker om endringer eller oppgraderinger.
– Når kunder tar kontakt, går vi selvsagt gjennom alle disse tingene. Behovene og ønskene deres avklares, og budsjettet settes, forklarer Kvalvågnes.
Etter denne runden kommer Berge Sag med en kostnadsberegning.
Går en videre etter dette så settes det opp en økonomiplan der alt er inkludert – som følger hele byggeprosessen. Målet er at ingen uforutsette utgifter skal dukke opp underveis.
– Det er viktig å sette et realistisk budsjett. Vi råder alltid kundene våre til å tenke at de skal ha litt i bakhånd også. De skal ikke blakke seg helt på det nye huset sitt, sier Kvalvågnes.
Dette koster det
Ifølge Boligfiks ligger gjennomsnittsprisen for å bygge hus på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter – inkludert merverdiavgiften. Vil en da bygge seg et hus på 200 kvadratmeter, så må en altså ut med omlag 6.600.000 kroner totalt.
Det finnes selvsagt både rimeligere og dyrere varianter, men dette er gjennomsnittet og gir en god pekepinn på hva en bør forvente.
– Det er nok en del som har litt urealistiske forventninger til hva de har råd til. Men samtidig kan de ha råd til mer enn de tror. De har kanskje ikke fått en oppdatert takst på huset de allerede eier, verdien på det nye huset når det står ferdig spiller inn, og de kan velge utleiedel som vil dekke mye av lånekostnadene, kommenterer Kvalvågnes.
Langsiktig gevinst
På sikt vil også et nytt hus koste mindre enn et gammelt. En slipper oppussing og vedlikehold i noen år, en har garanti mot større uforutsette utgifter, og ikke minst så sparer en masse når det kommer til energibruk.
Underveis i prosessen kan en spare litt på å tilføre egeninnsats som å legge gulv, male og tapetsere. En kan også gå for litt rimeligere løsninger på noe, og en kan faktisk spare litt på å gjøre løsningsendringer.
– Ja, endringer kan gjøre det både billigere og dyrere. Velger en for eksempel å fjerne en vegg med en dør for å åpne opp, så vil det stort sett føre til en prisreduksjon, sier Kvalvågnes.
Ønsker en derimot større endringer som tilbygg, dyrere materialer, listefritt osv. så skrur det naturligvis prisen opp.
Et annet element en alltid må ha med seg er at det tar tid å bygge et nytt hus. Nøyaktig hvor lang tid varierer. Mye kommer an på om tomta er byggeklar, dispensasjoner er på plass og hvor mye egeninnsats som skal med.
– Ett år må en nok uansett minst regne med fra vi starter jobben på tomta. Men en får en fremdriftsplan og har hele tiden oversikt over hva som skal skje når i prosessen, avslutter husselger i Berge Sag Ellef Kvalvågnes.
Andre saker
Bli kjent med Berge Sag: Ellef Kvalvågnes
Han er utdannet tømrer og sykepleier. I jobben som selger innen bolig og byggfornyelse, får Ellef Kvalvågnes gjøre noe av det han liker aller best: Følge kundens første etappe mot drømmehuset fra idé til spadestikk. – Jobben min går ut på å hjelpe kunder til å finne riktig hus for deres tomt og behov. Jeg bistår kunden i tegneprosessen, anslår pris, fikser søknader til kommunen, hjelper dem med materialvalg og spør hvilke behov de har. Hvis de ikke har tomt, så finner vi ut av det sammen. Jeg følger kunden fra de har kjøpt tomt til de har bestemt seg for hus og signert kontrakt. Da gå...
På tide å hoppe ned fra gjerdet om du planlegger ny bolig
Igjen øker en del priser på proffrelaterte produkt. Alt tyder på at nå er tiden for å realisere boligdrømmen. – Det kan koste dyrt å vente for lenge. Norges Bank har hevet renten med 0,25 prosentpoeng, strømprisene er fortsatt skyhøye og prisene på proffrelaterte produkt øker fra og med 3. april. Har en mulighet til å investere i ny bolig nå, så bør en agere – og ikke vente på «bedre tider». Kan bli dyrereDet er lett å bli forvirret når en ser overskrifter i media som sier at nå går prisen på dette og dette ned, men så blir totalsummen på boligen likevel større og større.Årsake...