Hopp til innhold

Fem tips for å spare varme – og penger

 Når strømmen er dyr, gjelder det å få mest mulig ut av den varmen du har hjemme eller på hytta. Vegard Berge i Berge Sag har fem gode råd til hvordan du kan spare energi og penger.

1. Etterisoler veggene

Tidligere har det ikke vært lønnsomt å etterisolere veggene med mindre du likevel skal skifte kledning. Med dagens skyhøye strømpriser, vil det imidlertid kunne være penger å spare. 

– I hus fra 80-tallet og eldre er det ofte ikke mer enn 10 cm isolasjon i veggene, mot dagens standard på 20- 25cm. Vi anbefaler å rive kledningen, og deretter påfore ytterveggene med 5-10 cm for tilsvarende mengde isolasjon. Så tettes og lektes veggene, før de kles igjen med ny kledning. Tettingen er noe av det viktigste for å hindre et trekkfullt hus. Og når vi først er i gang, anbefaler vi også å musesikre ytterveggene, sier Berge

2. Bytt til nye vinduer

– Gamle vinduer gir stort kulderas og kan stå for opptil 40% av boligens varmetap. Om du i dag har tolagsvinduer fra 80-tallet, kan du faktisk mer enn halvere varmetapet fra disse ved å bytte til trelags lavenergivinduer og tette godt rundt dem, forklarer han.

3. Etterisoler kaldloftet

– Har du et hus fra 80-tallet eller eldre, er det å la være å etterisolere et kaldloft som å la være å bøye seg ned for å plukke opp tusenlapper på fortauet. I følge bladet Dine Penger vil etterisolering av loft være lønnsomt for alle som i dag har et kaldloft med bare 10 cm isolasjon. Et loft på 100 kvadratmeter, vil kunne gi en årlig besparelse på flere tusenlapper, sier Berge.

4. Bytt til balansert ventilasjon

Ventilasjon er viktig, men for å redusere varmetapet og samtidig sørge for frisk luft, kan det i eldre hus være nyttig å legge til rette for ny balansert ventilasjon

– Det kan sørge for mer enn 80 % varmegjenvinning, noe som betyr at den friske lufta som trekkes inn, henter varme fra den brukte lufta i rommet. Overføringen av varme fra avtrekkslufta til inn-lufta er med på å redusere varmetapet som knyttes til ventilasjon. Det er flere nyvinninger som ikke krever strøm, men som regulerer luften inn og ut. Det sparer penger til oppvarming og gir bedre komfort, forklarer Berge.

5. Enova-støtte

En ting er selve strømmen du sparer, en annen ting er den mulige støtten du kan få til energisparingstiltakene du gjør. 

– Enova har varslet nye støtteordninger til mindre strømsparingstiltak i løpet av 2023, men allerede i dag får du inntil 5.000 kroner i støtte når du engasjerer en energirådgiver til å kartlegge energitiltakene som passer for boligen din. Enova vil også kunne støtte en rekke av tiltakene som energirådgiveren vil anbefale. Du kan også få støtte til energirådgiving til din fritidsbolig. Sjekk hvilke muligheter som kan være aktuelle for deg, anbefaler Berge.

Spør oss!

Berge Sag har dyktige fagfolk og er en trygg og god samarbeidspartner når du skal rehabilitere hele eller deler av enten hytta eller boligen din. Ta kontakt med Vegard Berge i Berge Sag for en hyggelig uforpliktende prat om dine behov: 98229369 / [email protected]

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring