Hopp til innhold

Marius (19), Daniel (19) og Torbjørn (19) fikk alle lærlingplass i bedriften de ønsket

LÆRLINGER: Marius Gismervik Jørgensen (19), Daniel Opheim (19) og Torbjørn Helgeland Rossebø (19) fikk alle lærlingplass i bedriften de ønsket seg – Berge Sag Fabygg. 

HAUGESUND: Starten på arbeidslivet er nytt og ukjent for mange av oss. I Berge Sag Fagbygg har de stort fokus på god opplæring, som legger grunnlaget for solid kompetanse i faget. Marius Gismervik Jørgensen (19), Torbjørn Helgeland Rossebø (19) og Daniel Opheim (19) fikk alle lærlingeplass i den tradisjonsrike bedriften på Haugalandet.  

Det å finne en lærlingplass og komme seg ut i arbeidslivet er ingen enkel oppgave. Det er mange om beinet og spesielt de mest attraktive firmaene har stor pågang.

De tre lærlingene Marius, Torbjørn og Daniel, har vært både gode og heldige som fikk plass i Berge Sag Fagbygg. 

– Da vi kom dit at vi skulle søke lærlingplass, ble jeg anbefalt av læreren å søke her. Jeg var såpass heldig at jeg fikk plass, så da ble det Berge Sag Fagbygg, sier Torbjørn Helgeland Rossebø. Han er født og oppvokst i Haugesund.

Starten på arbeidslivet

Bjørn Gunnar Vågen er opplæringskonsulent i Byggopp Nord Rogaland. Han kjenner godt til Berge Sag og måten de jobber med lærlinger. 

– Berge Sag har vært flinke gjennom mange år. De har tatt inn mange elever, både til YFF- utplassering og som lærlinger, og de følger dem opp på en god måte. De stiller alltid opp.

Bjørn Gunnar har jobbet med elever og lærlinger i en årrekke. Han understreker at erfaringen kan være god å ha med seg, selv om lærlingene skulle ønske å ta en annen vei videre. 

– Vi ser at for dem som går videre til å bli ingeniører eller lignende, er det de med svennebrev som får jobb først. De har vært på en byggeplass før og vet hva som foregår der, det er en fordel. Bedriftene ser nok etter litt erfaring, heller enn de med kun teoretisk utdanning. 

Elevene som starter på videregående skole innenfor yrkesfagene har mulighet til å være deler av skoletiden utplassert i bedrifter. Det som kalles yrkesfaglig fordypning (YFF). Her har elevene gode muligheter til å vise seg fram og lande en god lærlingplass.

Vi ser at de ungdommene som har hatt en sommerjobb, deltidsjobb eller annen arbeidserfaring, har mye lettere for å få skaffet seg læreplass, enn de uten arbeidserfaring fra før.

Overgangen fra skole til arbeidslivet

– Overgangen fra skole til arbeidsliv kan være utfordrende og vi ser at noen ungdommer faller av her. Det er absolutt en fordel at elevene kjenner godt til arbeidslivets regler før de får læreplass. Vi ser at de ungdommene som har hatt en sommerjobb, deltidsjobb eller annen arbeidserfaring, har mye lettere for å få skaffet seg læreplass enn de uten arbeidserfaring fra før.

Byggopp erfarer at nærmere 80% av elevene får læreplass i bedriften de har YFF-perioden sin i. Byggopp kan være behjelpelig med å formidle kandidater ut i lære. Men til syvende og sist er det interessen og innsatsen til den enkelte kandidat, som avgjør om han/hun får tilbud om læreplass i en bedrift.

OPPLÆRING: Som lærling i Berge Sag får Marius, Daniel og Thorbjørn god opplæring arbeidslivet generelt og tømrerfaget spesielt.

– I byggebransjen mangler vi fagfolk og vi mangler også lærlinger. Bedriftene stiller krav til lærlingene de tar inn og det er her viktig at ungdommen er kvalifisert for læreplass. Det er nemlig ingen rettighet å få læreplass, dette er noe enhver må gjøre seg fortjent til å få.

LES OGSÅ: Denne tømreren har 38 års erfaring: Her er hans 3 beste tips til fremadstormende lærlinger.

Bedriftene er flinke til å ta samfunnsansvar og ta inn lærlinger. Å satse på lærlinger er å satse på fremtiden, sier Bjørn Gunnar.

Trygg arbeidsplass

En annen av lærlingene Berge Sag satset på er Daniel Opheim fra Ølen. Han er også godt fornøyd med valget og å få sjansen. 

– Ikke bare er det en sosial og god arbeidsplass, men Berge Sag Fagbygg er også en del av et stort konsern slik at du alltid kan være sikker på at det er jobb.

Det er et trygt og godt sted å jobbe, sier den driftige 19-åringen som får brukt tømrerferdighetene sine i Berge Sag Fagbygg på dagtid og i tillegg bygger flotte håndlagde møbler som hobby på fritiden. 

Gode utviklingsmuligheter

Den tredje av læringene er Marius Gismervik Jørgensen.

19 åringen er i full sving med isolering av en enebolig i Soldalen på Vormedal og forteller entusiastisk om hans opplevelse av arbeidsplassen:

– Jeg trives utrolig godt i Berge Sag, starter han. Det er blant annet store muligheter for utvikling her, og fra å være lærling som jeg er, kan du bli både byggeleder og prosjektleder eller gjøre andre ting i et stort konsern dersom du skulle ønske det og er kvalifisert, forteller Marius. 

LES OGSÅ: Fra pappaperm til pensjonsgoder – i dette byggefirmaet på Haugalandet blir tømrerne tatt skikkelig vare på.

Men det er ikke bare lærlingene som får utviklet seg. Bedriften sender også de ansatte tilbake på skolebenken. 

– Som ansatt i Berge Sag Fagbygg kan vi etter hvert også videreutdanne oss og f.eks ta mesterbrev, teknisk fagkole eller bli ingeniør. Det blir gjort i regi av bedriften og Berge Sag sponser noe av det mot at vi kommer tilbake og jobber her en periode når vi er ferdig, forklarer Marius.

Stort fokus på oppfølging

Når læretiden en gang er over, skal lærlingene jobbe selvstendig og kunne faget.

For at den overgangen skal gå sømløst, må oppfølgingen være god fra start til slutt. 

LES OGSÅ: Bjørn (29) og Sigbjørn (40) startet som lærlinger – nå er de byggeledere med ansvar for 25 prosjekter på Haugalandet.

– Målet er jo at vi skal bli selvstendige og da må bedriften vite at vi har vært gjennom og kan det vi skal. Min opplevelse er at både opplæringen og oppfølgingen av oss lærlinger er veldig god, forteller Marius, før Bjørn Helge fra Byggopp legger til:

– Når vi reiser ut og besøker lærlingene for å se hvordan det går, så er Berge Sag alltid med på disse. De er alltid med på å legge planer for lærlingene sine, og er det noe som ikke har blitt gjort så kommer det med på den videre planen. De er imponerende responsive og vil virkelig at lærlingene skal lykkes, forteller den erfarne opplæringskonsulenten.

For når alt kommer til alt er det en svenneprøve som skal bestås. Og for både Daniel og Marius nærmer den store dagen seg med stormskritt.

-Det nærmer seg ja! Men jeg er trygg på at vi har fått både opplæringen og oppfølgingen vi trenger for å bestå, men jeg må innrømme at jeg både gleder meg og er spent, forteller Daniel tilslutt med et smil.

Ønsker du å utvikle deg i Berge Sag Fagbygg? Vi er vi alltid på jakt etter flinke tømrere, lærlinger og deg som har mål om å bli byggeleder.

Ta kontakt med daglig leder Aase V. Berge på [email protected] / 98229355 for en prat. 

 

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Hvordan vil du mota katalogen?

    Har du allerede tomt?

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring