Hopp til innhold

Bli med inn i «hyttehuset» til Atle (48) og Torill (42) på Bjoa i Vindafjord

Produsert av: Jan-Ove Torsvik

BJOA / VINDAFJORD: Da Atle Totland og Torill Hauge Totland skulle realisere hyttedrømmen ville de ha hytten nærme nok til at det passet med dagsturer, men langt nok unna for et stuebytte. Da omregulering av kommunens arealplan gjorde det slik at en tomt på familiegården til Torill sin familie ble tilgjengelig var valget enkelt.  Resultatet, «Hyttehuset» som de kaller det, kan du se og lese mer om her.

Se video fra boligen under og alle bildene nederst i reportasjen.

Visste du at det finnes 440 443 hytter og fritidsboliger i Norge?

Det er opp 8,5% fra 2011, så at vi nordmenn elsker å være på hytten er både sikkert og visst.

Slik er det også blitt for Atle, Torill og de tre barna. De reiser på hytten så ofte de kan – og de er ganske ofte når reisetiden er knapt 40 minutters kjøring fra hjemmet i Tysvær.

– Når andre fortsatt sitter i bilen på vei til hytten har vi hatt både treningstur og spist fredagstacoen, forteller Atle med et smil.

VIDEO: Bli med inn i «hyttehuset» til Torill og Atle på Bjoa.

Så liten som mulig, men stor nok

Etter endringer i arealplanen i Vindafjord kommune ble tomten hytten står på skilt ut fra Torill sine foreldres eiendom. 

Tomten ligger helt i ene utkant-hjørnet av eiendommen med flott utsikt over Sunnhordalandsbassenget og de omliggende fjellene.

– Jeg har sterk tilhørighet til plassen etter å ha tilbrakt store deler av feriene som barn, ungdom- og voksen her og vi har alltid snakket om at det ville vært en fin plass å bygge, forteller Torill.

Paret så i en del kataloger i forkant.

I utgangspunktet tenkte de at de kom til å bygge en bolig over to etasjer, med inngang oppe, men dette viste seg imidlertid å bli kostbart på grunn av mye grunnarbeid. 

Berge Sag kom med forslag om denne boligen, med alt på ett plan og store vinduer som rammet inn utsikten, og de har aldri angret på dette valget! 

LES OGSÅ: 11 nyttige spørsmål og svar med husbyggerne Rita Kristine og Steffen.

– Vi likte svært godt boligidéen som arkitekten fra Berge Sag kom med, forteller Torill. Vi ønsket at hytten skulle være så liten som mulig, men stor nok. Det var også viktig at den ikke ble for ruvende i terrenget, men heller gikk mest mulig i ett med omgivelsene.

De eneste endringene paret gjorde fra førsteutkastet var noen justeringer med tanke på størrelse på rom, romplassering, inngangsparti og ytre mål. 

På nyåret i 2019 kom de endelig i gang med selve byggeprosessen og da november kom sto hytten ferdig. 

Alt på ett plan med plass til alt

Hytten i moderne stil er på ca. 140m2 har alt på ett plan. Den har pulttak (skrått) og store, gulv-til-tak vinduer i front.

På baksiden er det to innganger, en hovedinngang og en til vaskerom, praktisk og tilrettelagt for den aktive familien. 

– Både vi og barna er glad i turer, sjøen og trening så bi-inngangen direkte til vaskerom, hvor vi også har en ekstra dusj er veldig praktisk, forteller Torill.

Langs hele fronten på hytten finner vi en stor åpen stue/kjøkken-løsning på hele 40m2, i tillegg til at den består av 4 soverom, bod, bad, gang og en egen Tv-stue. 

– Plasseringen og vinklingen gjør det slik at sola ikke står rett på vinduene, forklarer Atle. På denne måten unngår vi den verste varmen når solen står på, samtidig som vi får mye naturlig lys og utsikten kan nytes til det fulle.

LES OGSÅ: Se før og etter-bildene fra denne totalrenovert enebolig i Gismarvik.

Med hele 3,5 meter takhøyde i stuen får du en herlig romfølelse.

I tillegg er detaljer som perforerte lydplater i taket og sorte fastkarmvinduer valgt med omhu. Lydplatene demper klang og bedrer selve akustikken i rommet når det er ekstra takhøyde, slik som her.

De sorte karmene lager en slags “bilderamme”-effekt som fremhever utsikten på en helt spesiell måte.

Absolutt verdt å vurdere når du har utsikt og natur som endrer seg med årstiden og som du gjerne vil ramme inn. 

Lekker tapet og sort moderne kjøkken

Av innredning er noe gammelt, noe arvet og noe nytt – akkurat slik det skal være i en hytte. Kjøkkenet er sort, stramt og moderne og står flott til spreke valg på veggene med lekker tapet og trendy farger. 

Tapeten skiller seg spesielt ut. Hvor kom idéen til den fra?

– Hva gjelder fargevalg og tapeten må vi faktisk rette en stor takk til Grete hos Grindheim & sønn i Etne for hjelp og inspirasjon. Hun hadde et fantastisk engasjement, og uendelig med ideer og gode forslag og råd! Vi trenger oftest ikke tenke så lenge når vi finner noe vi liker, så når Grete viste oss den mørke tapeten med bladene i gyldne farger, gikk vi for den! Og så fikk barna lov til å velge selv for sine soverom, det tror jeg de syns var stas, deler Torill.

LES OGSÅ: Slik fikk Tore (30) og Berit (30) drømmehuset i landlige Espevik i Tysvær.

Som nevnt tidligere er dette en aktiv friluftsfamilie som liker å være i natur, i hagen, ha døren stående åpen og å kunne spise ute. 

For å tilrettelegge for dette er det utgang til terrassen fra både stuen og kjøkkenet, i tillegg til at det er overbygde terrasser på hver side. 

Med slike glidende overganger mellom inne og ute, samt lune uteplasser skjermet fra vær og vind, kan familien nyte frisk luft, måltider og utsikten ikke bare innenfra men også fra utsiden, under tak, uansett årstid – dog med terrassevarmer og gode klær om vinteren. 

Hytte under en time fra hjemmet

Nå har dere hatt hytta i snart ett år, hva er dere mest fornøyd med?

Oi, det er ikke så lett å svare på. Jeg er rett og slett utrolig fornøyd med det meste, smiler Torill.

Men om jeg virkelig må trekke frem noe så må det være plasseringen og at vi knapt ser noe kunstig lys fra boligen. Det nyter jeg virkelig!

Det gir en herlig ro og frihetsfølelse – opplevelsen av å være alene, borte fra travle hverdager.

Hytten har perfekt avstand fra hjemmet. Når andre fortsatt sitter i bilen på vei til hytten har vi hatt både treningstur og spist fredagstacoen.

Atle Totland

For min del vil jeg si at det jeg liker best med hytta er at det er kort vei hjemmefra. I ukedagene holder vi til i Tysvær, med travle dager på jobb og fritid. 

LES OGSÅ: Bli med inn til Emilie (31) og Anders (30) på Førland, Aksdal.

I tillegg trives våre tre barn også veldig godt her slik at det er kjekt å kunne trekke seg tilbake hit og få et stuebytte når vi vil uten at det skal være tiltak og kreve voldsom logistikk å komme seg hit.

Og siden hytta er så nærme kan den kanskje også få andre oppgaver i fremtiden også? 

– Ja på sikt kan det jo kanskje bli aktuelt å bo her hele uken. Vi har hvertfall tenkt på det da vi bygde og planla, så det er jo et slags «hyttehus» allerede.

I tillegg er det utrolig kjekt med familie i nærheten. Dette stedet blir vårt samlingspunkt på en måte, sier Torill.

LES OGSÅ: I denne nye funkisboligen kan Unni (54) og Odd Jonny (57) bli gamle.

Og så må dere huske å skrive litt om alle de flinke folkene som har vært med på å bygge her, skyter hun entusiastisk inn.

Tømrere, byggeleder, arkitekt, Kvik kjøkken, Maler Stensland, Sandsgård med grunnarbeidet og som nevnt Grete hos Grindheim & Søn! De fortjener alle ros og takk for å ha gjort en kjempeinnsats!

Jeg tror jeg snakker for hele familien når jeg sier at vi virkelig er kjempefornøyde med valget, prosessen og resultatet, konkluderer Torill tilslutt med et smil.

FORNØYD: Atle Totland (t.h.) sammen med leder for Boligavdelingen i Berge Sag, Rune J. Medhaug. 

Og med det vil vi bare få si tusen takk til Atle, Torill og resten av familien for at vi ble valgt til dette prosjektet. Gratulerer med en nydelig fin hytte dere og så håper vi dere får nyte den virkelig til det fulle 😃🏡🔨

Har du et boligprosjekt på gang eller er nysgjerrig på hvordan det er å bygge med oss? Vi har erfarne arkitekter og fagfolk som hjelper deg fra strek til virkelighet! Kontakt Ellef på 98 22 93 54 eller [email protected] for en uforpliktende boligprat og pristilbud. 

Se alle bildene fra boligen under.

Utforsk våre hytter

Finn det perfekte andre hjem

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring